RSS csatorna

Tavaszi virag fajták ültetése és gondozása

Tavaszi virágok!

                  

Lassan közeledik a tavasz! Néhány helyen már kidugta a fejét a hóvirág, a tőzike, a fürtös gyöngyike is kezdi megmutatni magát.

egy kicsit munkálkodnunk a kiskertünkben!  A tavasszal nyíló hagymák ültetési ideje októbertől a fagyok beálltáig lehetséges.

        

üde tavaszi virág a nácisz

 A tavasszal nyíló hagymás virágok hajtathatók, ami azt jelenti, hogy akár karácsonyra, vagy  már februárban is lehet virágzó jácintunk, tulipánunk, nárciszunk a lakásban. A hagymákat októbertől ültessük, cserepekbe, kosarakba. A vízelvezetésről gondoskodnunk kell. Laza szerkezetü, homok- tőzeg keverékébe ültessünk. A hagymákat úgy ültessük el, hogy csak egyharmad része kerüljön a föld alá, a többi a föld felett legyen. Borítsunk minden cserépre egy cserepet, és tegyük őket, sötét fagymentes, de hideg helyre. A pince ideális erre a célra, de egy fütetlen szoba, vagy lépcsőház is megteszi.  A kivánt virágzási idő elött 4-5 héttel vigyük a cserepeket meleg helyre, 20-25 fok, de a sötétitést még nem szabad megszakítani. A sötétitő cserepet csak akkor vegyük le róla, ha a virágszár már legalább 10-15 cm.  Hajtatott virágainkban tovább gyönyörködhetünk, ha a már nyíló virágokat hüvös fütetlen szobában, vagy teraszon tartjuk.

       

                                      Tulipán

A

A korai tulipán már a hónap elején megjelenik. Általában alacsony növésű, és szabadon ültethető a kertben. Húsvét körül a legtöbb fajta ezer színben virít. A késői tulipán egészen májusig virágzik és telített virágai nagyon változatosak.  A tulipánt érdemes csoportosan ültetni. Foltokban jól mutat a füvön, de háromévente érdemes átültetni, hogy pártája szép maradjon. A “csavarodva kibújó vagy korcs példányok rendellenességének okozója a penészgomba lehet. Ezeket a hagymákat ajánlatos kiásni és megsemmisíteni.

 

Az április harmadik vendége a liliom. Számtalan fajtája ismert, a turbánliliomtól a királyliliomig. A hosszú életű fagyálló, hagymás növények méretre és színre is igen eltérőek. Általában ősszel kell a hagymákat elültetni, de még most sem késő, sőt így annak a veszélyét is elkerűljük, hogy a hagymákat télen kár érje.  Amennyiben a környezeti feltételek megfelelőek, szinte semmi munka nincs vele.  A liliom a napos, szélmentes és meleg helyet kedveli. A nedves, hűvös (de nem vizes) talajról, amit a liliom annyira kedvel, a növény saját maga gondoskodik, ha gyökeret eresztett és rendesen meglocsoltuk. Segít esetleg a megfelelő aljnövényzet. A humuszban gazdag talajt a liliom számára mélyen fel kell lazítani. Ezután háromszor olyan mély lyukakat ásunk mint amekkora a hagyma. Ajánlatos a lyuk aljára kb. 5 cm-es homokréteget tenni vízelvezetőnek (drenázsnak). A hagyma lehetőleg legyen friss, ha sokáig tároljuk, könnyen kiszárad. A liliom szereti a társaságot, s így a színhatás is sokkal intenzívebb. Az illatuk is is töményebb, ezért a hely kiválasztásánál figyeljünk az ablakok és a kerti padok megfelelő távolságára. A vízipocok imádja a liliomot, ezért érdemes a hagymákat egy kis dróthálóval körülvenni.

  

   

          

      

Szára 30-90 cm magas. 1-2 cm széles levelei szálasak. Az alsó levél tompa csúcsú. Bíborvörös,2.5-3.5 cm nagyságú virágai a szár csúcsán egyoldalra néző fürtben állnak, számuk ötnél több,sokszor a tízet is meghaladja. A virág mellett álló hosszabbik buroklevél rendesen rövidebb a lepel felénél. Toktermései tojásdadok, hosszúságuk körülbelül másfélszerese szélességüknek.Kivadult kerti rokonaitól kisebb és bíborvörös virágaiban különbözik. A fokozottan védett mocsári kardvirágtól (Gladiolus palustris) toktermésének alakja, alsó levelének csúcsa, nagyobb virág melletti buroklevelének hosszúsága és általában nagyobb számú virágai segítségével különböztethetjük meg.

    

  

Szakszerű kezelés mellett az év legnagyobb részében virágzik. Bokros növény, melynek magassága a  30-40 cm-t is elérheti.virágai rózsához hasonlítanak. A sötétpirostól a rózsaszínig, a sárgától a fehérig temérdek színben viríthatnak, tavasszal és nyáron nyílnak. Levelei csillogó zöld, olykor sötétvörös színűek, húsosak.Világos helyen neveljük, közvetlen napsütés nélkül. Átlagos hőmérséklet szükséges a begónia komfortjához, télen legalább 13 °C. Ha lehet, akkor a 21 °C fölötti hőmérsékletet kerüljük. Virágzáskor öntözzük bőven, egyébként a földje ne legyen állandóan nedves. Párás levegőt igényel, ezért állítsuk a cserepet nedves kavicsra.Vigyázzunk, hogy öntözéskor a leveleket ne érje víz, mert az a különböző gombás fertőzések kialakulásához vezethet.   

  

 


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: